Course AU Library Arts ph.d.-kursus om: Akademisk litteratursøgning, forsknings ophavsrettigheder, sikker datahåndtering, god citationspraksis

ECTS: 1

Course leader: Steen Hammershøy Andersen

Language: Danish

Graduate school: Faculty of Arts

Course fee: 0.00 DKK

Status: Course is open for application

Semester: Fall 2024

Application deadline: 23/09/2024

Cancellation deadline: 23/09/2024

Course type: Classroom teaching

Start date: 02/10/2024

Administrator: Andreas Mølgaard Laursen

Registration

Ved tilmelding tildeles du automatisk en plads. Du har mulighed for at ændre din tilmelding indtil senest 23. september 2024.

Registration

Efter den 23. september 2024 er din tilmelding bindende. Framelding er kun muligt i tilfælde af særlige omstændigheder, som eksempelvis sygdom.

Course description

Første kursusdag kredser om akademisk litteratursøgning som koncept og strategi med særligt fokus på din forskningsoversigt. Målet er at du bliver i stand til at planlægge og gennemføre litteratursøgning, så den matcher og udvikler sig i takt med, du arbejder med dit forskningsspørgsmål. Helt centralt står oplæg og øvelser, der beskæftiger sig med, hvordan du får forskellige søgestrategier til at hænge godt sammen med skrivning af din afhandling i det hele taget og din forskningsoversigt/literature review-afsnit i særdeleshed. Dagen afsluttes med en mini-workshop, hvor vi har fokus på søgeordenes betydning for god og nuanceret informationssøgning. Her får du mulige for at arbejde med dit eget forskningsprojekt.

På anden kursusdag vil der være en solid introduktion til ophavsret i forbindelse med din forskning, undervisning og dit arbejde med publikationer. I forlængelse af det har vi et særligt fokus på god citationspraksis, samt hvordan AU Arts anvender screeningsprogrammet iThenticate. Formiddagen byder også på en præsentation af de grundlæggende principper inden for datamanagement, sikker datahåndtering og GDPR-regler.
Kurset afsluttes af en tretimers workshop, hvor du kan få hænderne i én af følgende værktøjer understøttet af vores AU Library-eksperter på området. Vælg mellem: 1. Tekst-mining, 2. Nvivo (digital informationsanalyse) og 3. Akademisk litteratursøgning. I forlængelse af kurset, men uden for det almindelige program, udbyder vi en 1-times workshop i programmet EndNote.

Inden kurset går i gang vil du modtage en mail med det officielle kursusprogram og nærmere informationer om de fem workshops. Programmet kan også fremsendes ved at sende en mail til shan@kb.dk


Aim

Kurset giver den ph.d.-studerende grundig indføring i

  • Forskellige metoder til litteratursøgning og deres informationsvidenskabelige grundproblematikker samt til valg og planlægning af søgestrategier, der matcher den enkeltes forskningsspørgsmål.
  • Hvordan du opnår en reflekteret og genrebevist tilgang til processerne bag og produktion af ens forskningsoversigt/literature review.
  • Hvordan struktureret og nuanceret bearbejdning af kernebegreberne i ens forskningsspørgsmål lægger grunden til kvalitetsfuld informationssøgning.
  • Ophavsretlige aspekter for open access, forskning, publikation og undervisning.
  • Hvordan man undgår at plagiere i sin afhandling og bruger screeningsprogrammet af iThenticate
  • Hvordan man får en god, stringent og lovlig datahåndtering i sit forskningsprojekt

Valgfri fordybelse i ét workhop-forløb af følgende

  1. Text-/datamining
  2. Digital informationsanalyse vha. Nvivo
  3. Systematisk litteratursøgning i fagligt relevante bibliotekssystemer, databaser og øvrige kilder
  4. Referencehåndtering i programmet EndNote.

Literature

Den relevante faglitteratur til kursets forskellige bliver tilgængelig på  BrightSpace inden kursusstart.

Target group/Participants
Kurset er målrettet ph.d.-studerende på Arts Aarhus Universitet, men er åbent for andre ph.d.-studerende, såfremt der er ledige pladser.

Language    
Kurset foregår på dansk. NB: Vores kolleger på DPU Arts i Emdrup tilbyder et lignende kursus på engelsk.

Form

Formen er primært oplægsbaseret med fokus på øvelser og aktiviteter for deltagerne. Der indgår en tretimers workshop i kurset.

ECTS-credits
1

Lecturers

Kursusleder: Steen Hammershøy Andersen 

Hvis du har spørgsmål vedrørende kurset bedes du kontakte Steen på: shan@kb.dk

Venue

Det Kgl. Bibliotek, Victor Albecks Vej 1 (Bogtårnet), Aarhus, lokale: Møderum 4, kælderen.

  • Onsdag den 2. oktober 2024, 09:30-16: Det Kgl. Bibliotek, Victor Albecks Vej 1, 8000 Aarhus C. Kælderen, Møderum 4
  • Onsdag den 9. oktober 2024, 09:30-16: Det Kgl. Bibliotek, Victor Albecks Vej 1, 8000 Aarhus C. Kælderen, Møderum 4

Course dates:

  • 02 October 2024 09:30 - 16:00
  • 09 October 2024 09:30 - 16:00